Kolagen, kolagen, kolagen. Vidíme ho všude kolem nás, všude kolem nás jsou reklamy na kolagenové doplňky stravy nebo na produkty, do kterých je kolagen přidán. Není pochyby, že je pro nás tento protein důležitý. Bez kolagenu by naše tělo téměř nebylo schopné existovat. Pokud si chcete udržet zdravou hladinu kolagenu, určitě byste se měli zaměřit na konzumaci potravin, které jsou bohaté na obsah přírodního kolagenu.
Jaké jsou ty vhodné potraviny?
Vývar z kostí
Vývar z kostí, nejlépe z těch hovězích, má vysoký obsah kolagenu. Právě v kostech totiž je kolagenu vysoký obsah. Vařte si misku silného vývaru i několikrát do týdne. Pokud do něj přidáte zeleninu, nudle a vařené maso, je to naprosto ideální a zdravé jídlo plné kolagenu.
Kuřecí maso s kůží
Kuřecí maso je chutné, zdravé a nízkokalorické. A má vysoký obsah kolagenu, především kuřecí kůže. Proto, pokud připravujete kuřecí maso, neoddělávejte z něj kůži. Pokud chcete ještě zvýšit příjem kolagenu, upečte si kousky kuřecích kůží na způsob chipsů. Nejen, že je to výborné, ale také levné.
Sardinky
Rybí maso je také plné kolagenu. Kolagen je zejména v kostech, šupinách a kůži. Proto uděláte lépe, když se zaměříte na konzumaci ryb, kde zkonzumujete nejvíce jejich částí. Což jsou právě třeba nakládané sardinky.
Vnitřnosti
Ne každý je jejich fanoušek, ale pravda je, že mají vyšší obsah kolagenu než čisté maso. Proto si vychutnejte morek z kostí, mozeček, srdce, brzlík, ledvinky nebo játra. Můžete z nich připravit velmi chutné pokrmy plné kolagenu.
Gumové bonbony
Ne úplně nejzdravější způsob, jak do sebe dostat kolagen, ale je to způsob. Protože gumové bonbony jsou vyráběné z želatiny, a ta se vyrábí z kostí. Pokud tedy budete chtít něco sladkého na mlsání, zkuste zvolit právě želatinové bonbony, abyste do sebe dostali přece jenom trochu více kolagenu.