Jak vypadají a jak chutnají?
Pekanové ořechy mají vysoký obsah mononenasycených tuků, které ovlivňují jejich máslově nasládlou chuť. Díky obsahu vice než 70 % tuku rozhodně nejsou vhodné pro osoby, které si hlídají váhu a musí se jíst jen v omezeném množství. Na trhu jsou dostupné v různých velikostech od extra velkých až po drobné. Pro svojí příjemnou chuť je lze použít do sladkých i slaných pokrmů. Syrové jsou oblíbené v cukrárnách jako zpestření podávaných sušenek, koláčků a dortů. Z ořechů se dělá stejně chuťově oblíbené pekanové máslo pro mazání na tousty a chleby.ořechy“ “ src=“https://tsosro.cz/wp-content/uploads/img_a381887_w2734_t1593160180.jpg“ style=“max-width: 61%; max-height: 61%;“>
Proč si pravidelně pár oříšků dopřát?
Tak jako většina ořechů, i pekanové ořechy obsahují významné množství živin, minerálů, antioxidantů a vitamínů. Obsahují také blahodárnou vlákninu, která je přínosná pro trávení, činnost srdce a prevenci proti vzniku rakoviny. Vláknina podporuje zdraví tlustého střeva a zlepšuje pohyb střev. Při průchodu čistí vnitřní stěnu střev. Zabraňuje zácpě a tvorbě hemeroidů.
Obsažená kyselina olejová prokazatelně snižuje riziko rakoviny prsu. Pekanové ořechy jsou také bohaté na hořčík, který má v těle výrazné protizánětlivé účinky. Dobře působí i na brždění zánětů v arteriálních stěnách, čímž snižuje riziko kardiovaskulárního onemocnění, artritidy a Alzheimerovy choroby. Hořčík pomáhá snižovat krevní tlak a pouhých 100 miligramů hořčíku snižuje o 9 % nebezpečí mrtvice. Obsažený mangan pomáhá zvyšovat imunitu a chrání nervové buňky před poškozením volnými radikály. Pravidelný příjem manganu podporuje nervový systém a funkci mozku.
Pekanové ořechy obsahující kyselinu ellagovou, vitamín A i vitamín E, které mohou zabránit vzniku stařeckých skvrn na pokožce a zmírnit tvorbu vrásek. Obsahují také jednu aminokyselinu, která napomáhá léčení plešatosti u mužů a podporuje růst a kvalitu vlasů.
Doporučuje se konzumovat malé množství ořechů každý den.